Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Потписан документ о примопредаји агрометеоролошког система за посматрање

22.10.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је потписан документ о примопредаји агрометеоролошког система за посматрање обезбијеђеног у оквиру помоћи Владе Јапана Босни и Херцеговини, чиме је опрема за агрометеоролошка осматрања предата на употребу Федералном хидрометеоролошком заводу Федерације БиХ и Хидрометеоролошком заводу Републике Српске.

                Документ су потписали министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото, те директори ентитетских хидрометеоролошких завода Алмир Биједић и Томислав Шајић,а односи се на агрометеоролошки систем за посматрање који чини сет од 10 агрометеоролошких станица.

                “Оба хидрометеоролошка завода ће добити по 5 агрометеоролошких станица, од којих ће 4 бити монтиране на одређеним локацијама и по једну додатну агрометеоролошку станицу, која ће бити кориштена као резервна станица. Дониране агрометеоролошке станице ће мјерити читав  сет  метеоролошких података и то: температуру и влажности ваздуха, брзину и правац  вјетра, ваздушни притисак, количину и врсту падавина, глобалну сунчеву радијацију и видљивост, те сет података неопходних за агрометеролошке анализе и прогнозе, као што су температура и влажност земљишта на различитим дубинама, влажност листа и  висина снијега. Наведени подаци ће се мјерити у реалном времену те аутоматски достављати на сервере хидрометеоролошких завода, а биће доступни и крајњим корисницима попут пољопривредних завода, добара и самосталних пољопривредних произвођача“, рекао је министар Османовић.

                Опрема је обезбијеђена на основу Нота споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Јапана о реализацији грант помоћи Владе Јапана Босни и Херцеговини за 2013. и 2014. годину, одобрене у циљу унапређења економског и друштвеног развоја Босне и Херцеговине. Дио ових грантова, у износу 1,300.000 КМ, алоциран је за набавку агрометеоролошког система за посматрање, с циљем јачања услуга у области хидрометеорологије у Босни и Херцеговини.