Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

Potpisan dokument o primopredaji agrometeorološkog sistema za posmatranje

22/10/2019

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

U Sarajevu je potpisan dokument o primopredaji agrometeorološkog sistema za posmatranje obezbijeđenog u okviru pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini, čime je oprema za agrometeorološka osmatranja predata na upotrebu Federalnom hidrometeorološkom zavodu Federacije BiH i Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

                Dokument su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, te direktori entitetskih hidrometeoroloških zavoda Almir Bijedić i Tomislav Šajić,a odnosi se na agrometeorološki sistem za posmatranje koji čini set od 10 agrometeoroloških stanica.

                “Oba hidrometeorološka zavoda će dobiti po 5 agrometeoroloških stanica, od kojih će 4 biti montirane na određenim lokacijama i po jednu dodatnu agrometeorološku stanicu, koja će biti korištena kao rezervna stanica. Donirane agrometeorološke stanice će mjeriti čitav  set  meteoroloških podataka i to: temperaturu i vlažnosti vazduha, brzinu i pravac  vjetra, vazdušni pritisak, količinu i vrstu padavina, globalnu sunčevu radijaciju i vidljivost, te set podataka neophodnih za agrometerološke analize i prognoze, kao što su temperatura i vlažnost zemljišta na različitim dubinama, vlažnost lista i  visina snijega. Navedeni podaci će se mjeriti u realnom vremenu te automatski dostavljati na servere hidrometeoroloških zavoda, a biće dostupni i krajnjim korisnicima poput poljoprivrednih zavoda, dobara i samostalnih poljoprivrednih proizvođača“, rekao je ministar Osmanović.

                Oprema je obezbijeđena na osnovu Nota sporazuma između Vijeća  ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2013. i 2014. godinu, odobrene u cilju unapređenja ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine. Dio ovih grantova, u iznosu 1,300.000 KM, alociran je za nabavku agrometeorološkog sistema za posmatranje, s ciljem jačanja usluga u oblasti hidrometeorologije u Bosni i Hercegovini.