Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan dokument o primopredaji agrometeorološkog sustava za posmatranje

22.10.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je potpisan dokument o primopredaji agrometeorološkog sustava za posmatranje obezbijeđenog u okviru pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini, čime je oprema za agrometeorološka osmatranja predata na uporabu Federalnom hidrometeorološkom zavodu Federacije BiH i Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

                Dokument su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, te direktori entitetskih hidrometeoroloških zavoda Almir Bijedić i Tomislav Šajić, a odnosi se na agrometeorološki sustav za posmatranje koji čini set od 10 agrometeoroloških stanica.

                “Oba hidrometeorološka zavoda će dobiti po 5 agrometeoroloških stanica, od kojih će 4 biti montirane na određenim lokacijama i po jednu dodatnu agrometeorološku stanicu, koja će biti korištena kao rezervna stanica. Donirane agrometeorološke stanice će mjeriti čitav  set  meteoroloških podataka i to: temperaturu i vlažnosti zraka, brzinu i pravac  vjetra, zračni pritisak, količinu i vrstu padavina, globalnu sunčevu radijaciju i vidljivost, te set podataka neophodnih za agrometerološke analize i prognoze, kao što su temperatura i vlažnost zemljišta na različitim dubinama, vlažnost lista i  visina snijega. Navedeni podaci će se mjeriti u realnom vremenu te automatski dostavljati na servere hidrometeoroloških zavoda, a biće dostupni i krajnjim korisnicima poput poljoprivrednih zavoda, dobara i samostalnih poljoprivrednih proizvođača“, rekao je ministar Osmanović.

                Oprema je obezbijeđena na osnovu Nota sporazuma između Vijeća  ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2013. i 2014. godinu, odobrene u cilju unapređenja ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine. Dio ovih grantova, u iznosu 1,300.000 KM, alociran je za nabavku agrometeorološkog sustava za posmatranje, s ciljem jačanja usluga u oblasti hidrometeorologije u Bosni i Hercegovini.