Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan osmi ministarski sastanak Platforme Zapadnog Balkana o obrazovanju i ob

06.04.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Beogradu je održan  ministarski sastanak Platforme Zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci na kojem su razmjenjena iskustva, dobre prakse i analizirani izazovi u reformi obrazovanja u regionu Zapadnog Balkana. Sudionici konferencije suglasni su da je zajednički rad u području obrazovanja neophodan kako bi se buduće generacije pripremile za izazove koji ih čekaju.

                Konferenciju na kojoj su sudjelovali ministri iz cijelog regiona otvorio je europski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič koji je istaknuo da je potrebno  strpljenje, upornost i politička volja za uspješne reforme u obrazovanju te posebice naglasio da postoji volja da se povećaju izdvajanja za Erasmus+, što će otvoriti nove mogućnosti i za Zapadni Balkan.

                 Pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić istaknuo je u svom obraćanju na konferenciji da je Deklaracija o priznavanju akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu  još jedna potvrda naše opredjeljenosti da podržimo mlade u njihovim naporima za stjecanjem znanja ne samo u svojoj matičnoj zemlji nego i izvan nje i da po povratku u svoju zemlju to stečeno znanje bude priznato, uz podsjećanje da su sloboda kretanja i obrazovanje osnovna ljudska prava.

                Platforma za Zapadni Balkan o obrazovanju i obukama pokrenuta je 2012. godine zajedničkom inicijativom Europske komisije i regionalnih partnera. Dugoročni cilj aktivnosti je uspostava strateškog dijaloga kako bi se region pripremio za članstvo u Europskoj uniji, uključujući i punopravno sudjelovanje u obrazovnim programima Unije. Također, u okviru platforme govori se o pojedinačnim iskustvima sudionika i primjerima dobre prakse.

                Tijekom sastanaka, koji se održavaju jednom godišnje, ministri obrazovanja iz regiona razgovaraju o reformama i aktualnim strategijama EU u tom području, identificiraju prioritete i usuglašavaju se o zajedničkom djelovanju. Na sastanku u Beogradu, razgovarali su i o unapređenju priznavanja akademskih kvalifikacija, temi za koju se očekuje da će se naći i na samitu lidera regiona u Poznanju početkom srpnja.