Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржан осми министарски састанак Платформе Западног Балкана о образовању и обуци

06.04.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Београду је одржан министарски састанак Платформе Западног Балкана о образовању и обуци на којем су размјењена искуства, добре праксе и анализирани изазови у реформи образовања у региону Западног Балкана. Учесници конференције сагласни су да је заједнички рад у области образовања неопходан како би се будуће генерације припремиле за изазове који их чекају.

                Конференцију на којој су учествовали министри из цијелог региона отворио је европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич који је истакао да је потребно  стрпљење, упорност и политичка воља за успјешне реформе у образовању те посебно нагласио да постоји воља да се повећају издвајања за Ерасмус+, што ће отворити нове могућности и за Западни Балкан.

                 Помоћник министра за образовање у Министарству цивилних послова БиХ Аднан Хусић истакао је у свом обраћању на конференцији да је Декларација о признавању академских квалификација на Западном Балкану  још једна потврда наше опредјељености да подржимо младе у њиховим напорима за стицањем знања не само у својој матичној земљи него и ван ње и да по повратку у своју земљу то стечено знање буде признато, уз подсјећање да су слобода кретања и образовање основна људска права.

                Платформа за Западни Балкан о образовању и обукама покренута је 2012. године заједничком иницијативом Европске комисије и регионалних партнера. Дугорочни циљ активности је успостављање стратешког дијалога како би се регион припремио за чланство у Европској унији, укључујући и пуноправно учешће у образовним програмима Уније. Такође у оквиру платформе говори се о појединачним искуствима учесника и примјерима добре праксе.

                Током састанака, који се одржавају једном годишње, министри образовања из региона разговарају о реформама и актуелним стратегијама ЕУ у тој области, идентификују приоритете и усаглашавају се о заједничком дјеловању. На састанку у Београду, разговарали су и о унапређењу признавања академских квалификација, теми за коју се очекује да ће се наћи и на самиту лидера региона у Познању почетком јула.