Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan osmi ministarski sastanak Platforme Zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci

06.04.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Beogradu je održan ministarski sastanak Platforme Zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci na kojem su razmjenjena iskustva, dobre prakse i analizirani izazovi u reformi obrazovanja u regionu Zapadnog Balkana. Učesnici konferencije saglasni su da je zajednički rad u oblasti obrazovanja neophodan kako bi se buduće generacije pripremile za izazove koji ih čekaju.

                Konferenciju na kojoj su učestvovali ministri iz cijelog regiona otvorio je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič koji je istakao da je potrebno  strpljenje, upornost i politička volja za uspješne reforme u obrazovanju te posebno naglasio da postoji volja da se povećaju izdvajanja za Erasmus+, što će otvoriti nove mogućnosti i za Zapadni Balkan.

                 Pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić istakao je u svom obraćanju na konferenciji da je Deklaracija o priznavanju akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu  još jedna potvrda naše opredjeljenosti da podržimo mlade u njihovim naporima za sticanjem znanja ne samo u svojoj matičnoj zemlji nego i izvan nje i da po povratku u svoju zemlju to stečeno znanje bude priznato, uz podsjećanje da su sloboda kretanja i obrazovanje osnovna ljudska prava.

                Platforma za Zapadni Balkan o obrazovanju i obukama pokrenuta je 2012. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i regionalnih partnera. Dugoročni cilj aktivnosti je uspostavljanje strateškog dijaloga kako bi se region pripremio za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući i punopravno učešće u obrazovnim programima Unije. Također, u okviru platforme govori se o pojedinačnim iskustvima učesnika i primjerima dobre prakse.

                Tokom sastanaka, koji se održavaju jednom godišnje, ministri obrazovanja iz regiona razgovaraju o reformama i aktuelnim strategijama EU u toj oblasti, identifikuju prioritete i usaglašavaju se o zajedničkom djelovanju. Na sastanku u Beogradu, razgovarali su i o unapređenju priznavanja akademskih kvalifikacija, temi za koju se očekuje da će se naći i na samitu lidera regiona u Poznanju početkom jula.