Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Заустављање радикалног тренда губитка радних мјеста у Федерацији Босне и Херцеговине

13.05.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

По подацима Пореске управе, за период  март 2020. године у Федерацији Босне и Херцеговине 8.663 особе је остало без посла и пријавили су се на биро за запошљавање. Само у првој седмици априла чак 11.754 особе је пријављено на биро за запошљавање. У наредне три седмице априла, Федерација БиХ је губила седмично по 5 хиљада радних мјеста, што је и даље био радикалан тренд губитка радних мјеста.

 

Међутим, у седмици на крају априла и почетку маја (29. 4. – 5. 5.), када је усвојен “Антикорона закон”, тај број је пао на 2.794, што је четири пута мање него у првој седмици априла, и дупло мање него у осталим седмицама априла. Тај број свједочи да је Федерација БиХ ублажила и успорила радикални тренд губитка радних мјеста.

 

“Антикорона закон” и друге мјере дале су осјећај сигурности послодавцима., јер до тада је све било неизвјесно. У седмицама које су пред нама, очекује  се да се седмични губици радних мјеста још више смањују, све док се у коначници тренд потпуно не заустави.

 

Најјаче економије губе и до 15% радних мјеста која су имала прије пандемије (САД), а незапосленост се приближава оној из времена Велике депресије. У Федерацији БиХ је до сада изгубљено 27 хиљада радних мјеста, што је 5% од укупног броја запослених  прије пандемије. Ријеч је о великом губитку за наше услове, јер је незапосленост била већа него у развијеним државама, али важно је да смо у ових најкритичнијих мјесец и по дана сачували 95%  радних мјеста. По задњем извјештају Пореске управе, Федерација БиХ још увијек има преко пола милиона запослених (507.607).

 

Извор: бизнисинфо.ба