Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zaustavljanje radikalnog trenda gubitka radnih mjesta u Federaciji Bosne i Hercegovine

13.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Po podacima Poreske uprave, za razdoblje ožujak 2020. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine 8.663 osobe je ostalo bez posla i prijavili su se na biro za zapošljavanje. Samo u prvom tjednu travnja čak 11.754 osobe je prijavljeno na biro za zapošljavanje. U naredna tri tjedna travnja, Federacija BiH je gubila tjedno po 5 tisuća radnih mjesta, što je i dalje bio radikalan trend gubitka radnih mjesta.

Međutim, u tjednu na kraju travnja i početku maja (29. 4. – 5. 5.), kada je usvojen “Antikorona zakon”, taj broj je pao na 2.794, što je četiri puta manje nego u prvom tjednu travnja, i duplo manje nego u ostalim tjednima travnja. Taj broj svjedoči da je Federacija BiH ublažila i usporila radikalni trend gubitka radnih mjesta.

“Antikorona zakon” i druge mjere dale su osjećaj sigurnosti poslodavcima., jer do tada je sve bilo neizvjesno. U tjednima koje su pred nama, očekuje  se da se se tjedni gubici radnih mjesta još više smanjuju, sve dok se u konačnici trend potpuno ne zaustavi.

Najjače ekonomije gube i do 15% radnih mjesta koja su imala prije pandemije (SAD), a nezaposlenost se približava onoj iz vremena Velike depresije. U Federaciji BiH je do sada izgubljeno 27 hiljada radnih mjesta, što je 5% od ukupnog broja zaposlenih  prije pandemije. Riječ je o velikom gubitku za naše uvjete, jer je nezaposlenost bila veća nego u razvijenim državama, ali važno je da smo u ovih najkritičnijih mjesec i po dana sačuvali 95%  radnih mjesta. Po zadnjem izvješću Poreske uprave, Federacija BiH još uvijek ima preko pola milijuna zaposlenih (507.607).

 

Izvor: biznisinfo.ba