Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Светски дан борбе против туберкулозе са циљем подизања свести о погубним последицама туберкулозе

24.03.2023

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Од 1882. године 24. март се широм света обележава као Светски дан борбе против туберкулозе са циљем подизања свести о погубним последицама туберкулозе по здравље, социјалну заштиту и привреду. Овај дан обележава откриће др Роберта Коха, који је открио бактерију која изазива туберкулозу, што је отворило пут ка дијагностици и лечењу ове болести.
Туберкулоза је и даље један од најсмртоноснијих заразних убица на свету, сваки дан преко 4.100 људи изгуби живот од туберкулозе, а скоро 28.000 оболи од ове болести која се може спречити и излечити. Глобални напори у борби против туберкулозе спасили су око 66 милиона живота од 2000. године.
Међутим, пандемија ЦОВИД-19 преокренула је године напретка у борби за окончање туберкулозе. Ово је посебно критично у контексту различитих криза – пандемије ЦОВИД-19, војних сукоба и еколошких катастрофа – које су довеле напредак у елиминацији туберкулозе у велики ризик.
Према проценама Светске здравствене организације, око једне четвртине светске популације је заражено бактеријом туберкулозе, а само 5-15% њих развија активну туберкулозу. Туберкулоза се преноси ваздушним путем, са једне особе на другу. Бактерије се налазе у ваздуху када особа са активном туберкулозом у плућима или грлу кашље или пада киша. Људи у његовој близини могу удахнути бактерију и заразити се. Код већине људи који удишу бактерију туберкулозе и инфицирају се, тело је у стању да се избори са ширењем бактерије.
Вакцинација против туберкулозе је законска обавеза одмах по рођењу. Пошто не постоји потпуно ефикасна вакцина против туберкулозе, надзор болести се заснива углавном на откривању оболелих и њиховом лечењу најмање шест месеци. Свака заражена особа може развити болест током свог живота и постати извор инфекције за животну средину.
Извештај Светске здравствене организације према прикупљеним подацима добијеним од националних министарстава здравља у годишњим извештајима показује да су 2022. године 202 земље које чине више од 99 одсто светске популације пријавиле случајеве туберкулозе.
Према подацима из Глобалног извјештаја СЗО о туберкулози за 2022. годину, у Босни и Херцеговини су забиљежена 362 случаја туберкулозе. Од укупног броја оболелих, 94 одсто је имало плућну туберкулозу. Највећи број оболелих од туберкулозе су особе старије од 65 година. Са становишта полне структуре, у Босни и Херцеговини, у извјештајном периоду, туберкулоза је била чешћа код мушкараца.
Знамо веома добро да се стопе смртности од туберкулозе повећавају другу годину заредом, као што је приказано у Извештају Светске здравствене организације о туберкулози 2022, а инциденција туберкулозе је такође порасла по први пут после више од једне деценије. Светска здравствена организација је даље рекла да је ова година критична, са приликама за подизање свести и политичке посвећености на састанку УН на високом нивоу о туберкулози 2023.