Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze s ciljem podizanja svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze

24.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Od 1882.godine širom svijeta 24. mart obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze s ciljem podizanja svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju. Ovaj dan se obilježava od otkrića dr Robert Koh-a koji je otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

Tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu, svakog dana preko 4100 ljudi izgubi život od tuberkuloze, a blizu 28000 oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su oko 66 miliona života od 2000. godine.

Međutim pandemija COVID-19 je preokrenula godine napretka postignutog u borbi za okončanje tuberkuloze. To je posebno kritično u kontekstu različitih kriza – pandemije COVID-19, vojnih sukoba i ekoloških katastrofa – koje su napredak u eliminaciji tuberkuloze izložile velikom riziku.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije oko jedne četvrtine svjetske populacije zarazi se bakterijom tuberkuloze, a samo 5-15% njih razvije aktivnu tuberkulozu. Tuberkuloza se prenosi kroz zrak, od jedne osobe na drugu. Bakterije se nađu u zraku kada osoba sa aktivnom tuberkulozom u plućima  ili grlu kašlje, ili kiše. Osobe u njenoj blizini mogu udahnuti bakteriju i zaraziti se. Kod većine osoba koje udahnu TB bakteriju i inficiraju se, organizam je u stanju da se izbori protiv širenja bakterije.

Zakonska je obaveza provesti vakcinaciju protiv tuberkuloze odmah po porodu. Budući da ne postoji  potpuno učinkovita vakcina protiv tuberkuloze, nadzor nad bolesti zasniva se uglavnom na otkrivanju bolesnih i njihovom liječenju koje traje najmanje šest mjeseci. Svaka zaražena osoba tokom života može razviti bolest i postati izvor zaraze za okolinu.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije prema prikupljenim podacima dobijenim od nacionalnih ministarstava zdravlja u godišnjim izvještajima pokazuje da su u 2022. godini, 202 zemlje koje čine  više od 99% svjetske populacije, prijavile slučajeve tuberkuloze.

Prema podacima iz Globalnog izvještaja SZO o tuberkulozi za 2022.godinu, u Bosni i Hercegovini su evidentirana 362 slučaja oboljelih od tuberkuloze. Od ukupnog broja oboljelih, 94 odsto imalo je plućnu tuberkulozu. Najveći broj oboljelih od tuberkuloze bile su osobe starosti 65 godina i više. Sa stanovišta polne strukture, u Bosni i Hercegovini, u izvještajnom periodu, od tuberkuloze su više oboljevali muškarci.

Vrlo dobro znamo da su stope smrtnosti od tuberkuloze porasle drugu godinu zaredom, kao što je pokazao Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o tuberkulozi za 2022., a incidencija tuberkuloze je također porasla po prvi put u više od jedne decenije. Prema daljnjim saopćenjima Svjetske zdravstvene organizacije ova godina je kritična, sa prilikama za podizanje svijesti i političke posvećenosti na sastanku UN-a na visokom nivou o tuberkulozi 2023.