Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sastanak Komiteta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Evropskog parlamenta

08.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 25. juna 2020.godine Komitet za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Evropskog parlamenta (ENVI) održao je sastanak sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dr Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom o borbi protiv COVID-19 oboljenja  i globalnom odgovoru na njega, uključujući akcije WHO-a za prevenciju širenja bolesti, razvoj vakcine i liječenje. Sastanku je prisustvovao i dr Hans Kluge, Regionalni direktor WHO Europe.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je istakao da je pandemija naglasila važnost globalne solidarnosti i da zdravlje ne treba promatrati kao trošak već kao investiciju. Dodao je da sve države svijeta moraju ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu i kriznu spremnost, te istakao potrebu za EU vodstvom na globalnom nivou. Iako se situacija u EU značajno poboljšala, naglasio je da COVID-19 još uvijek kruži globalno, sa više od četiri miliona novih slučajeva u posljednjih mjesec dana.

 

Mnogi zastupnici EP su naglasili da globalna zajednica mora sarađivati, posebno u razvoju, proizvodnji i distribuciji vakcina protiv COVID-19. Postavljeno je pitanje kada može biti dostupna sigurna vakcina.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozdravio „Global Coronavirus Response Pledging“ kompaniju koju je pokrenula EU i napomenuo da su potrebna dodatna sredstva u borbi protiv pandemije. Izjavio je da neki naučnici predviđaju da bi prva vakcina mogla biti dostupna u roku od godinu dana, a možda i nekoliko mjeseci ranije. Istakao je da će stavljanje vakcine na raspolaganje i njenu distribuciju biti izazov za sve i da će zahtijevati političku volju. Jedna od mogućnosti je da se vakcina stavi na raspolaganje samo onima koji su najosjetljiviji na virus.

 

Dr.Hans Kluge je na kraju sastanka izjavio da su tri najvažnije lekcije koje su u Europi naučene iz pandemije:

  1. Potrebna je zaliha medicinske opreme, poput ventilatora i maski;
  2. Potrebni su zajednički pokazatelji za praćenje pandemije;
  3. Solidarnost je ključna, niko nije siguran od pandemije dok svi nisu sigurni.