Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović-Bukinac: Bilateralna saradnja BiH i Slovenije ne smije trpjeti zbog problema u formiranju vlasti u BiH

11.11.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadoricom Slovenije  u BiH Zoricom Bukinac o nastavku bilateralne saradnje u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

                Ministar Osmanović i ambasadorica Bukinac saglasili su se da je neophodno bilateralne odnose zadržati na najvišem nivou bez obzira na probleme u konstituisanju vlasti u BiH, posebno imajući u vidu značajne zajedničke aktivnosti u oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

                Ambasadorica Bukinac informirala je o predstojećem održavanju Kreativnog foruma Ljubljana 2019, i istakla da je riječ o događaju koji za Bosnu i Hercegovinu može biti značajan imajući u vidu da BiH ima veliki potencijal u oblasti kreativne industrije. Bukinac je ministra Osmanovića informirala da Slovenija planira kandidaturu za sjedište UNESCO centra za vještačku inteligenciju.

                Ministar Adil Osmanović podržao je aktivnosti koje Slovenija vodi na polju nauke i kulture, a istakao je i da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za što skorije potpisivanje Memoranduma o saradnji u sportu, za šta je procedura u BiH privedena kraju.

                U razgovoru je posebno naglašen značaj ispunjavanja uvjeta za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Ministar Adil Osmanović i ambasadorica Zorica Bukinac založili su se za što skorije otklanjanje prepreka u funkcioniranju vlasti na svim nivoima u BiH s ciljem nastavka neophodnih reformi.