Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović-Bukinac: Bilateralna suradnja BiH i Slovenije ne smije trpjeti zbog problema u formiranju vlasti u BiH

11.11.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa veleposlanicom Slovenije  u BiH Zoricom Bukinac o nastavku bilateralne suradnje u područjima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

                Ministar Osmanović i veleposlanica Bukinac suglasili su se da je neophodno bilateralne odnose zadržati na najvišoj razini bez obzira na probleme u konstituiranju vlasti u BiH, posebice imajući u vidu značajne zajedničke aktivnosti u području obrazovanja, kulture i sporta.

                Veleposlanica Bukinac informirala je o predstojećem održavanju Kreativnog foruma Ljubljana 2019, i istaknula da je riječ o događaju koji za Bosnu i Hercegovinu može biti značajan imajući u vidu da BiH ima veliki potencijal u području kreativne industrije. Bukinac je ministra Osmanovića informirala da Slovenija planira kandidaturu za sjedište UNESCO centra za vještačku inteligenciju.

                Ministar Adil Osmanović podržao je aktivnosti koje Slovenija vodi na polju znanosti i kulture, a istaknuo je i da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za što skorije potpisivanje Memoranduma o suradnji u sportu, za šta je procedura u BiH privedena kraju.

                U razgovoru je posebice naglašen značaj ispunjavanja uvjeta za članstvo BiH u Europskoj uniji. Ministar Adil Osmanović i veleposlanica Zorica Bukinac založili su se za što skorije otklanjanje prepreka u funkcioniranju vlasti na svim razinama u BiH s ciljem nastavka neophodnih reformi.