Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржан састанак Генералне скупштине COST Асоцијације

15.04.2022

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

30.-31. марта 2022. године представници чланица COST-а састали су се у Паризу под покровитељством француског предсједавања Вијећем ЕУ.

Комитет представника COST чланица (CSO) на Генералној скупштина COST Асоцијације је прихватио Грузију и Украјину као своје најновије пуноправне чланице COST Асоцијације.

Након једногласне одлуке, Грузија и Украјина су се придружиле породици COST која сада има 40 пуноправних чланица. Списак пуноправних чланица COST се налази на wеб страници https://www.cost.eu/about/members/ .

Пуноправно чланство COST-а подупире кључну улогу COST-а у олакшавању интеграције у европски истраживачки и иновацијски простор. COST има за циљ да подстакне отворене и инклузивне мреже изврсности у свим научним областима, а кроз чланство, истраживачи могу да преузму активну улогу у предлозима будућих COST Акција.

Чланство у COST-у омогућава истраживачима и иноваторима да у потпуности искористе могућности умрежавања које нуди COST, укључујући и улогу главног предлагача COST акција.

Комитет је једногласно потврдио избор представнице Аустрије за члана Извршног одбора Асоцијације за други мандат од 22.6.2022. до 21.6.2025.

Комитет је такођер разматрао правила за учешће у COST Акцијама, минималан број партнера за подношење приједлога, правила о оптималном временском року за отворене позиве за придруживање Акцијама. Одлуке о измјенама ће се додатно разматрати, о чему ће благовремено бити упознати истраживачи.

Босна и Херцеговина као пуноправна чланица COST-а тренутно учествје у 493 активности које имају за циљ повезивање истраживача на међународном нивоу.