Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak Glavne skupštine COST Asocijacije

15.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

30.-31. ožujak 2022. godine predstavnici članica COST-a sastali su se u Parizu pod pokroviteljstvom francuskog predsjedavanja Vijećem EU.

Odbor predstavnika COST članica (CSO) na Glavnoj skupština COST Asocijacije je prihvatio Gruziju i Ukrajinu kao svoje najnovije punopravne članice COST Asocijacije.

Nakon jednoglasne odluke, Gruzija i Ukrajina su se pridružile obitelji COST koja sada ima 40 punopravnih članica. Spisak punopravnih članica COST se nalazi na web stranici https://www.cost.eu/about/members/ .

Punopravno članstvo COST-a podupire ključnu ulogu COST-a u olakšavanju integracije u europski istraživački i inovacijski prostor. COST ima za cilj da podstakne otvorene i inkluzivne mreže izvrsnosti u svim naučnim oblastima, a kroz članstvo, istraživači mogu da preuzmu aktivnu ulogu u predlozima budućih COST Akcija.

Članstvo u COST-u omogućava istraživačima i inovatorima da u potpunosti iskoriste mogućnosti umrežavanja koje nudi COST, uključujući i ulogu glavnog predlagača COST akcija.

Odbor je jednoglasno potvrdio izbor predstavnice Austrije za člana Izvršnog odbora Asocijacije za drugi mandat od 22.6.2022. do 21.6.2025.

Odbor je također razmatrao pravila za učešće u COST Akcijama, minimalan broj partnera za podnošenje prijedloga, pravila o optimalnom vremenskom roku za otvorene pozive za pridruživanje Akcijama. Odluke o izmjenama će se dodatno razmatrati, o čemu će blagovremeno biti upoznati istraživači.

Bosna i Hercegovina kao punopravna članica COST-a trenutno sudjeluje u 493 aktivnosti koje imaju za cilj povezivanje istraživača na međunarodnoj razini.