Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nužnost reformiranja sistema socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini

21.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Cilj sistema socijalne zaštite je da određenim, najugroženijim grupacijama stanovništva, pruži odgovarajuću pomoć i obezbijedi pristup istoj, odnosno da pruži pravu pomoć, pravoj osobi, u pravo vrijeme i na pravi način. U vrijeme ekonomske krize, koju karakteriše i sve viši broj nezaposlenih i drugih ugroženih kategorija, socijalna zaštita postaje nužno oblast od najvišeg društvenog interesa. Kroz sistem socijalne zaštite podstiče se i socijalna uključenost najugroženijih pojedinaca i društvenih grupa.

Bosna i Hercegovina je priznala socijalna prava i ratificirala osnovne međunarodne i evropske instrumenete iz oblasti zaštite ljudskih prava, ali je uprkos tome aktuelna situacija u oblasti socijalne zaštite u našoj zemlji određena znatnom nedosljednosti između tih standarda i postojećeg zakonodavstva i prakse.

Sa utroškom od 4% BDP-a na sistem pomoći koji nije zasnovan na doprinosima Bosna i Hercegovina je po izdvajanjima za socijalnu zaštitu država koja poslije Republike Hrvatske ima najviša izdvajanja u ovoj oblasti, međutim usmjeravanje ovih sredstava je izrazito neadekvatno i ne efektuira se u pravcu zaštite najugroženijih grupacija stanovništva.

Ne ulazeći u detalje možemo istaći da je sistem gotovo do finansijske neodrživosti doveden izdvajanjima za tzv. ratne kategorije, odnosno da se pomoć ne usmjerava prema potrebama već prema statusu korisnika (ratni i neratni). Ovakva praksa je institucinanalizirala diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, odnosno kršenje međunardnih dokumenata iz oblasti ljudskih prava kao i domaćih propisa.

Cijeneći izrazite razlike između ratnih i neratnih kategorija korisnika koje nisu zasnovane na potrebama već su isključivo statusne, može se reći da Bosna i Hercegovina ne ispunjava svoje obaveze, čime se znatna grupacija izrazito ugroženog stanovništva još dublje uvodi u siromaštvo i socijalnu isključenost.

Bosna i Hercegovina se mora angažirati na sveobuhvatnoj reformi sistema socijalne zaštite u cilju uklanjanja diskriminatorske prakse u odnosu na međunarodne standarde koji vrijede za ovu oblast. Nužno je u fokus planiranja i ostvarivanja socijalnih prava staviti potrebe korisnika, a prava po osnovu statusa nužno je postepeno reducirati do potpunog uklanjanja. Od posebne je važnosti uspostaviti sistem minimuma standarda socijalne zaštite koji će važiti na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, čime će se ukloniti praksa diskriminacije po teritorijalnom principu.

Važno je, takođe, projiciranje politike socijalne zaštite ostvarivati kroz socijalni dijalog koji treba afirmisati kao posebnu vrijednost društva. Nedopustivo je da se i dalje različiti obim, vrsta i stepen pomoći dodjeljuju korisnicima sa uporedivim stepenom potreba samo temeljem različitog mjesta prebivališta.