Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Mеђународни дан борбе против хомофобије и трансфобије

17.05.2022

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Од 2004. године 17. мај се обиљежава и слави као међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије. То је дан кад је Свјетска здравствена организција уклонила хомосексуалност са међународне листе менталних поремећаја.

Обиљежавање овог дана има за  циљ да координише међународне догађаје који подижу свијест о кршењу ЛГБТ права и подстичу интересовање за рад на правима ЛГБТ особа широм свијета.

Оснивач Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије је Лоуис-Георгес Тин.

У Француској је истополни брак легализован од 18.маја 2013. године, након што је одлука о  томе објављена 17.маја.

Сваке године у 120 земаља свијета 17 маја ЛГБТ организације, институције, градови, организације за заштиту људских права учествују у разним културним идруштвеним догађајима како би подигли свијест о свим видовима дискриминације.

Истраживања Стонеwалла, националне ЛГБТ добротворне организације показало је да је једна од пет ЛГБТ особа доживјела злочин због своје сексуалне орјентације у протеклој години.

Транс особе и даље доживљавају злостављане на друштвеним мрежама.

Тема за 2022.годину за обиљежавање овог дана  је „ Наша тијела, наши животи, наша права“. Ова тема има за циљ да покаже да сви имају право да искажу своју сексуалност, без дискриминације.

Чињенице говоре да 81 земља на свијету законом забрањује односе између особа истог пола, а десет земаља спроводи смртну казну за његово кршење.

Међународни дан борбе хомофобије и трансфобије  није само кампања, него је тренутак који савако може да искористи да преузме акцију,да се укључи у дијалог са медијима и ширим цивилним друштвом.

У свим културама и генерацијама ове орјентације су постојале, а страх и неразумијевање њихове заједнице отежавали су живот поносно и као равноправан дио свијета.