Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

17/05/2022

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Od 2004. godine 17. maj se obilježava i slavi kao međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. To je dan kad je Svjetska zdravstvena organizcija uklonila homoseksualnost sa međunarodne liste mentalnih poremećaja.

Obilježavanje ovog dana ima za  cilj da koordiniše međunarodne događaje koji podižu svijest o kršenju LGBT prava i podstiču interesovanje za rad na pravima LGBT osoba širom svijeta.

Osnivač Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije je Louis-Georges Tin.

U Francuskoj je istopolni brak legalizovan od 18.maja 2013. godine, nakon što je odluka o  tome objavljena 17.maja.

Svake godine u 120 zemalja svijeta 17 maja LGBT organizacije, institucije, gradovi, organizacije za zaštitu ljudskih prava učestvuju u raznim kulturnim idruštvenim događajima kako bi podigli svijest o svim vidovima diskriminacije.

Istraživanja Stonewalla, nacionalne LGBT dobrotvorne organizacije pokazalo je da je jedna od pet LGBT osoba doživjela zločin zbog svoje seksualne orjentacije u protekloj godini.

Trans osobe i dalje doživljavaju zlostavljane na društvenim mrežama.

Tema za 2022.godinu za obilježavanje ovog dana  je „ Naša tijela, naši životi, naša prava“. Ova tema ima za cilj da pokaže da svi imaju pravo da iskažu svoju seksualnost, bez diskriminacije.

Činjenice govore da 81 zemlja na svijetu zakonom zabranjuje odnose između osoba istog pola, a deset zemalja sprovodi smrtnu kaznu za njegovo kršenje.

Međunarodni dan borbe homofobije i transfobije  nije samo kampanja, nego je trenutak koji savako može da iskoristi da preuzme akciju,da se uključi u dijalog sa medijima i širim civilnim društvom.

U svim kulturama i generacijama ove orjentacije su postojale, a strah i nerazumijevanje njihove zajednice otežavali su život ponosno i kao ravnopravan dio svijeta.