Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana peta sjednica Konferencije ministara obrazovanja

25.04.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Članovi Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj u Sarajevu, pozvali su nadležne obrazovne vlasti da preduzmu sve potrebne aktivnosti s ciljem  potpune usklađenosti zakonodavstva iz oblasti priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini sa odredbama Lisabonske konvencije o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju u Evropskoj regiji i njenim pratećim dokumentima.

            Ministri obrazovanja u BiH, na prijedlog Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, analizirali su i proces akreditacije visokoškolskih ustanova sa preporukama za unapređenje propisa o akreditaciji nadležnih obrazovnih vlasti i Odluke o kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini upoznata je sa informacijom o izvršenoj analizi provedenih procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

            Konferencijom ministara obrazovanja u BiH predsjedava ministar civilnih poslova BiH, a čine je ministri nadležni za obrazovanje na entitetskom i kantonalnom nivou. Sjednici u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici agencija iz oblasti obrazovanja kao i međunarodne zajednice.