Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Ministarstvu civilnih poslova sastanak o zdravstvu – Nabavka lijekova i bilateralni sporazumi o socijalnom osiguranju u prvom planu

25.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas u Sarajevu s direktoricom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Natašom Grubešom, te direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Vlatkom Martinović. Cilj sastanka je jačanje suradnje i uspostavljanje blagovremene razmjene informacija o dostupnosti lijekova u zemlji.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH redovno prati snabdjevenost lijekovima, a proizvođači lijekova sa sjedištem u zemlji i nosioci dozvola inozemnih proizvođača lijekova, imaju obavezu informirati Agenciju o eventualnim nestašicama, uz prateće informacije o razlozima, trajanju nestašice te očekivanom datumu ponovnog pojavljivanja lijeka na tržištu.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izrazila je svoju spremnost da aktivno prati smjernice Evropske unije te da će prihvatiti i implementirati sve preporuke usmjerene prema sprečavanju nestašice lijekova. Ovo je posebno značajno jer u Evropskoj uniji nestašice lijekova stvaraju ozbiljne izazove u mnogim državama. Zbog toga EU radi na izradi specifičnih politika koje bi omogućile prijelaz s reaktivnog na proaktivni pristup u upravljanju ovim ključnim resursom.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Vlatkom Martinović založila se za zaključivanje međunarodnih ugovora o socijalnim osiguranju s evropskim državama, posebno s onima sa kojima se primjenjuju sporazumi preuzeti sukcesijom bivše SFRJ, a koji se ne mogu dosljedno primjenjivati.

Ministrica Dubravka Bošnjak i predstavnici Agencije za lijekove i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine još jednom su pokazali predanost očuvanju zdravlja građana te osiguravanju pristupa lijekovima koji su od vitalnog značaja za sve pacijente.