СВЕ ВИЈЕСТИ
СЕКТОРИ
КАТЕГОРИЈЕ
31.05.2023
Од 1988. год. усвајањем Резолуције WHA42.19, од стране СЗО донесена је одлука о обиљежавању 31. маја као Свјетског дана непушења. Од тада сваке године на овај датум земље чланице СЗО уједињене су у обиљежавању Свјетског дана непушења, с циљем фокусирања пажње доносиоцима одлука, релевантним установама, цивилном друштву и грађанима на пандемију пушења у свијету које годишње узрокује 8 милиона смрти усљед активног пушења и 1,2 милиона смрти усљед пасивног пушења, као и значај јачања интерсекторијалних механизама контроле дувана. Данас у свијету пуши приближно 1,3 милијарде људи, што чини трећину свјетског становништва изнад петнаесте године живота.
Свјетски дан непушења обиљежава се уз много ефикасних кампања за постизање глобалног циља избјегавања конзумације дувана у свим земљама. Осим подизања свијести јавности о штетном утјецају дувана, овај дан такођер служи као позив на акцију, ангажујући релевантне заинтересиране стране, посебице младе, да заговарају ефикасне политике које ће утјецати на духанску индустрију и спријечити штету по животну средину изазвану кориштењем дувана.
Потрошачи су постали еколошки обавијештенији и бирају одрживије производе. Духанске компаније, поред осталог, учиниле су еколошку одрживост саставним дијелом својих стратегија друштвено одговорног пословања и усвојиле неколико „greenwashing“ пракси. То укључује чишћење плажа и стављање на тржиште нових производа еколошки прихватљивих за преусмјеравање јавне пажње с њихових штетних акција на животну средину.
Цијели животни ток дувана је веома загађујући и штетан процес. Осим загађења зрака усљед упорабе духанских производа, штета настаје и у цијелом ланцу опскрбе и много је сложенија. Широм свијета, сваке се године уништи око 3,5 милиона хектара земље како би се узгајао духан.
Предности престанка пушења су бројне, а неке су видљиве готово одмах:
Употреба дувана остаје глобална епидемија. СЗО позива владе и креаторе политика да појачају законодавство, укључујући провођење и јачање постојећих програма како би произвођаче учинили одговорнима за еколошке и економске трошкове обраде духанских производа.