Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Свјетски дан хране, 16.октобар

15.10.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У знак сјећања  на дан оснивања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), 16. октобра обиљежава се Свјетски дан хране. На тај начин промовише се глобални значај хране те потреба за осигурањем довољне количине нутритивне хране за све.

Посљедњих деценија  свијет је постигао значајан напредак у побољшању пољопривредне продуктивности. Иако сада производимо више него довољно хране за прехрану свих, наши прехрамбени системи су ван равнотеже. Глад,гојазност, деградација животне средине, губитак агробиолошке разноликости, губитак хране и отпада и недостатак сигурности за  раднике у прехранбеном ланцу само су нека од питања која подвлаче ову неравнотежу. Како земље почињу да развијају и спроводе планове опоравка од COVID-19, то је прилика да усвоје иновативна рјешења заснована на научним  доказима како би могле боље градити и побољшати прехрамбене системе, чинећи их отпорнијима на промјене.

У тренутку попут овог важније је него икад препознати потребу за подршком нашим прехрамбеним јунацима - пољопривредницима и радницима у цијелом прехрамбеном систему - који се брину да се храна креће од фарме до наших столова, чак и усред невиђених поремећаја попут тренутне кризе везане за пандемију COVID-19.

Свјетски дан хране позива на глобалну солидарност како би се помогло свим популацијама, а посебно најугроженијима, да се опораве од кризе те да прехрамбени системи  постану отпорнији и робуснији како би могли издржати све веће нестабилности и климатске шокове, пружити приступачне и одрживе здраве прехране за све и достојан живот за раднике у прехрамбеном систему. То ће захтијевати побољшане шеме социјалне заштите и нове могућности које се нуде дигитализацијом и е-трговином, али и одрживије пољопривредне праксе које чувају природне ресурсе Земље, наше здравље и климу.

Босна и Херцеговина је укључена у испуњавање УН циљева гдје се један односи на искорјењивање свих облика глади и потхрањености до 2030. године, при чему ће се водити рачуна о томе да сви - нарочито дјеца и најугроженији - имају довољно квалитетне хране током цијеле године. 

Овим путем свим потрошачима у Босни и Херцеговини честитамо Свјетски дан хране који се обиљежава у спомен на дан утемељења Организације за храну и пољопривреду Уједињених народа.

Више о Свјетском дану хране можете пронаћи на сљедећем линку:

http://www.fao.org/3/ca9893en/CA9893EN.pdf