Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan borbe protiv raka: Podizanje svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju

02.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Svake godine, 4. februara, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka kako bismo podigli svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju ove globalne epidemije modernog doba.

                Rak je bolest koja se karakterizira ubrzanim stvaranjem abnormalnih stanica koje mogu prerasti svoje uobičajeno okruženje i proširiti se na druge organe, što je čest uzrok smrti. Rano otkrivanje raka povećava šanse za uspješno liječenje.

                U Bosni i Hercegovini evidencija oboljelih od malignih neoplazmi se vodi na entitetskom nivou. Prema podacima, godišnje oboli oko 5.000 ljudi od različitih oblika karcinoma.

                Međunarodna agencija za istraživanje raka preporučuje izbjegavanje pušenja, redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću, održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost u alkoholu, te zdravu prehranu kao načine smanjenja rizika obolijevanja od zloćudnih bolesti.

                Na sekundarnoj razini, započeti su programi za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, kao što su rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice, dok se tercijarna prevencija može postići povećanjem dostupnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi i donošenjem adekvatnih smjernica za liječenje i praćenje bolesnika.

                Iako se u najvećem postotku ne zna razlog nastanka raka, identificirani su neki rizični faktori. Samo rano prepoznat i otkriven zloćudni tumor može biti uspješno liječen, stoga su vrlo važni programi sekundarne prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka.

                Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u velikoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života odnosno porasta populacije starije dobi, kod kojih se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj oboljelih od raka u svijetu povećati s 19,3 milijuna u 2020. godini na 30,2 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 10 milijuna u 2020. godini na 16,3 milijuna u 2040. godini.