Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sarajevo - novi član UNESCO Mreže kreativnih gradova

31.10.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana gradova, UNESCO je proglasio novih 66 članova Mreže kreativnih gradova, gdje je Sarajevo uvršteno kao kreativni grad u oblasti filma.

            Grad Sarajevo je prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je postao član Mreže kreativnih gradova, koja sada broji 246 članova. Kroz članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova, Grad Sarajevo će se fokusirati na povećanje obima proizvodnje, stvaranje novih radnih mjesta i trening mladih kadrova, povećanje pristupa filmu i filmskoj kulturi za građane i stvaranje infrastrukture za jaču kros-sektoralnu saradnju u polju kreativnih industrija, dok se kroz samo članstvo otvaraju mogućnosti za bližu saradnju sa drugim kreativnim gradovima filma, od kojih su Rim, Bristol, Sidnej, Galvej i Lodž samo neki.

            Mreža kreatinih gradova je program UNESCO-a koji je započet 2004. godine sa ciljem da razvije međunarodnu saradnju sa i među gradovima koji su identifikovali kreativnost kao strateški faktor za održivi razvoj, u okviru partnerstva u koje su uključeni i javni i privatni sektor, profesionalne organizacije, zajednice, civilno društvo i kulturne ustanove u svim regionima svijeta. Mreža pokriva sedam kreativnih sektora: rukotvorine i narodnu umjetnost, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i muziku, te se kroz nju olakšava razmjena iskustava, znanja i resursa kako bi se unaprijedio razvoj lokalnih kreativnih industrija i podstakla kooperacija za održivi urbani razvoj širom svijeta.

            Kako je navela generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay: “Širom svijeta ovi gradovi, svaki na svoj način, postavljaju kulturu kao stub, a ne dodatak njihove strategije. Ovo pogoduje političkim i društvenim inovacijama i naročito je značajno za mlađe generacije.

            Državna komisija za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-m, je na 35. sjednici, podržala kandidaturu Grada Sarajeva za članstvo u Mreži kreativnih gradova a posebno imajući u vidu dosadašnje iskustvo koje Sarajevo ima u oblasti filma, posebno u toku Sarajevo Film Festivala, koji je vodeći filmski festival u regiji.

            Iz regiona gradovi članovi ove mreže su još Ljubljana za oblast literature, Bitola za oblast filma, a od ove godine, kao i Sarajevo, Vranje je postalo član mreže za oblast muzike.