Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Сарајево - нови члан УНЕСКО Мреже креативних градова

31.10.2019

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Поводом обиљежавања Свјетског дана градова, УНЕСКО је прогласио нових 66 чланова Мреже креативних градова, гдје је Сарајево уврштено као креативни град у области филма.

            Град Сарајево је први град из Босне и Херцеговине који је постао члан Мреже креативних градова, која сада броји 246 чланова. Кроз чланство у УНЕСКО Мрежи креативних градова, Град Сарајево ће се фокусирати на повећање обима производње, стварање нових радних мјеста и тренинг младих кадрова, повећање приступа филму и филмској култури за грађане и стварање инфраструктуре за јачу крос-секторалну сарадњу у пољу креативних индустрија, док се кроз само чланство отварају могућности за ближу сарадњу са другим креативним градовима филма, од којих су Рим, Бристол, Сиднеј, Галвеј и Лоџ само неки.

            Мрежа креатиних градова је програм УНЕСКО-а који је започет 2004. године са циљем да развије међународну сарадњу са и међу градовима који су идентификовали креативност као стратешки фактор за одрживи развој, у оквиру партнерства у које су укључени и јавни и приватни сектор, професионалне организације, заједнице, цивилно друштво и културне установе у свим регионима свијета. Мрежа покрива седам креативних сектора: рукотворине и народну умјетност, дизајн, филм, гастрономију, књижевност, медијске умјетности и музику, те се кроз њу олакшава размјена искустава, знања и ресурса како би се унаприједио развој локалних креативних индустрија и подстакла кооперација за одрживи урбани развој широм свијета.

            Како је навела генерална директорка УНЕСКО-а гђа Одри Азуле: “Широм свијета ови градови, сваки на свој начин, постављају културу као стуб, а не додатак њихове стратегије. Ово  погодује политичким и друштвеним иновацијама и нарочито је значајно за млађе генерације.

            Државна комисија за сарадњу Босне и Херцеговине с УНЕСКО-м, је на 35. сједници,  подржала кандидатуру Града Сарајева за чланство у Мрежи креативних градова а посебно имајући у виду досадашње искуство које Сарајево има у области филма, посебно у току Сарајево Филм Фестивала, који је водећи филмски фестивал у регији.

            Из региона градови чланови ове мреже су још Љубљана за област литературе, Битола за област филма, а од ове године, као и Сарајево, Врање је постало члан мреже за област музике.