Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM 24. MARTA - SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV TUBERKULOZE

24.03.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, u znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, dan kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u pravcu okončanja globalne epidemije.

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4000 ljudi, a oboli skoro 30000, što ovu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno.

I ove godine, nastavljajući aktivnosti pod motom „Vrijeme je!,Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice i partnere na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza definisanih u Ciljevima održivog razvoja, SZO Strategiji „Okončajmo TB“,  Deklaraciji iz Moskve o okončanju tuberkuloze i političkoj deklaraciji o tuberkulozi sa sastanka na visokom nivou Ujedinjenih nacija, dokumentima u kojima je iskazana snažna posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze.

S obzirom na to da je SZO 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, to će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u  regiji Evropa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti, od koje u ovoj regiji svake godine oboli 275.000 osoba. Medicinske sestre/tehničari se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv tuberkuloze, pomažući oboljelima da prođu direktno nadzirani tretman (Directly Observed Treatment, Short-course-DOTS), a takođe imaju i značajnu ulogu u komunikaciji i promociji zdravlja, pomažući borbi protiv stigmatizacije oboljelih i podizanju svijesti o prevenciji tuberkuloze.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvještaja o tuberkulozi SZO za 2019. godinu, registrovano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90% imalo je plućnu tuberkulozu. U navedenom periodu najviše oboljelih od tuberkuloze evidentirano je među osobama starijim od 65 godina.

Broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini se kontinuirano smanjuje, pored ostalog, zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definisanih u programima kontrole tuberkuloze Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

 

 

Preventivne aktivnosti, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje

mogu spriječiti dalje širenje tuberkuloze.

* 

Liječenje oboljelih od tuberkuloze je besplatno.