Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ambasador Ruske Federacije u BiH i ministrica civilnih poslova BiH razgovarali o budućoj saradnji

30.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala je sa NJ.E. Ambasadorom Ruske Federacije u BiH, gospodinom Peter Ivancovim u nastupnoj posjeti tokom koje je otvoreno nekoliko veoma značajnih tema o mogućoj saradnji BiH i Ruske Federacije. Susret je upriličen u prostorijama Ministarstva.

Jedna od tema je bila i učestvovanje Ministarstva civilnih poslova BiH u aktivnostima Međunarodnog maratona kultura koji organizira Ruska Federacija. Do sada su za učešće u ovoj kulturnoj manifestaciji interes pokazali umjetnici iz Republike Srpske. Naglašeno je da kultura nema granice i kako je navela ministrica Gudeljević, „Ministarstvo nastoji sarađivati sa svima na jednak način, ne praveći razlike, posebno kada je u pitanju kultura koja je uvijek transnacionalna“.

Aktualizirano je i pitanje Nacrta Programa saradnje u području kulture, naukui i obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije. Nacrt se nalazi u završnoj fazi te je dogovoren novi sastanak sa predstavnicima Ambasade Ruske Federacije s ciljem finalnog razmatranja teksta prije dostavljanja Programa Predsjedništvu BiH na odobrenje.

Ugovor o socijalnoj zaštiti je jedna od aktivnosti kojoj tek treba pristupiti, ali su obje strane pokazale spremnost da se taj proces konačno i pokrene.

Ambasador Ivancov je informirao ministricu Gudeljević da Ambasada ima intenciju da otvori centar za nauku i kulturu u Sarajevu kako bi povećali kulturnu i naučnu saradnju dvije države te da ruska strana ima obećanje Općine Stari grad u Sarajevu da će im pomoći u pronalaženju odgovarajuće lokacije.

I posljednja tema o kojoj se razgovaralo se odnosi na stipendiranje studenata koje je u ovom trenutku zbog pandemije koronavirusa nešto slabije nego prethodnih godina. Dogovorena je pojačana saradnja u pogledu distribuiranja informacija o studentskim stipendijama posredstvom Ministarstva kako bi svi kantoni, Brčko distrikt i Republika Srpska imali što više informacija za studente koji bi željeli studij nastaviti u Ruskoj Federaciji.