Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH i ministrica civilnih poslova BiH razgovarali o budućoj suradnji

30.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala je sa NJ.E. Veleposlanikom Ruske Federacije u BiH, gospodinom Peter Ivancovim u nastupnoj posjeti tijekom koje je otvoreno nekoliko veoma značajnih tema o mogućoj suradnji BiH i Ruske Federacije. Susret je upriličen u prostorijama Ministarstva.

Jedna od tema je bila i sudjelovanje Ministarstva civilnih poslova BiH u aktivnostima Međunarodnog maratona kultura koji organizira Ruska Federacija. Do sada su za učešće u ovoj kulturnoj manifestaciji interes pokazali umjetnici iz Republike Srpske. Naglašeno je da kultura nema granice i, kako je navela ministrica Gudeljević, „Ministarstvo nastoji surađivati sa svima na jednak način, ne praveći razlike, posebice kada je u pitanju kultura koja je uvijek transnacionalna“.

Aktualizirano je i pitanje Nacrta Programa suradnje u oblasti kulture, znanosti i obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije. Nacrt se nalazi u završnoj fazi te je dogovoren novi sastanak sa predstavnicima Veleposlanstva Ruske Federacije u cilju finalnog razmatranja teksta prije dostavljanja Programa Predsjedništvu BiH na odobrenje.

Ugovor o socijalnoj zaštiti je jedna od aktivnosti kojoj tek treba pristupiti, ali su obje strane pokazale spremnost da se taj proces konačno i pokrene.

Veleposlanik Ivancov je informirao ministricu Gudeljević da Veleposlanstvo ima intenciju da otvori centar za znanost i kulturu u Sarajevu kako bi povećali kulturnu i znanstvenu suradnju dvije države te da ruska strana ima obećanje Općine Stari grad u Sarajevu da će im pomoći u pronalaženju odgovarajuće lokacije.

I posljednja tema o kojoj se razgovaralo se odnosi na stipendiranje studenata koje je u ovom trenutku zbog pandemije Corona virusa nešto slabije nego prethodnih godina. Dogovorena je pojačana suradnja glede distribuiranja informacija o studentskim stipendijama posredstvom Ministarstva kako bi sve županije, Brčko distrikt i Republika Srpska imali što više informacija za studente koji bi željeli studij nastaviti u Ruskoj Federaciji.