Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Počela nova faza projekta UNESCO-a za izgradnju povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi

01.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                U organizaciji UNESCO ureda u Bosni i Hercegovini održana je konferencija posvećena pokretanju nove faze projekta "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi: podrška novinarstvu kao javnom dobru", kojoj je prisustvovala sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović.

                Ona je tom prilikom naglasila da je projekt "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi" od izuzetnog značaja za jačanje medijske slobode, podršku novinarskoj profesiji i suočavanje s izazovima dezinformacija. S obzirom na sveprisutnost dezinformacija u savremenom društvu, istakla je važnost rada na jačanju integriteta novinarstva i povećanju povjerenja javnosti u medijske izvore.

                Medijsku pismenost, istakla je kao ključnu komponentu za osnaživanje kompetencija društvene participacije i razvoja demokratske kulture. Stoga je posebno značajno da se medijska i informacijska pismenost integrišu u formalno obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

                Biljana Čamur Veselinović je rekla da Ministarstvo civilnih poslova prepoznaje napredak u oblasti medijske i informacijske pismenosti u sistemu visokog obrazovanja u BiH, naglašavajući da se predmet izučava na pet javnih univerziteta. Takođe, istakla je značaj usvajanja Strategije razvoja medijske i informacijske pismenosti u Kantonu Sarajevo, kao i uvođenje predmeta Digitalni svijet u osnovne škole u Republici Srpskoj.

                Pohvalila je Vodič za medijsku i informacionu pismenost koji je pripremljen u okviru I faze projekta i naglasila je kako ova edukacija omogućava mladima da analiziraju informacije s kritičkim pristupom, procenjujući njihovu tačnost, relevantnost i vjerodostojnost, te istovremeno smanjuje rizik od širenja lažnih informacija.

                Na kraju, Čamur Veselinović izrazila je zadovoljstvo zbog nastavka projekta i saradnje, te se zahvalila Evropskoj uniji i UNESCO-u na podršci.