Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana sjednica Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini - Ministarstvo civilnih poslova upućuje inicijativu za pristupanje Eurotransplantu

29.01.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Članovi Konferencije za oblast zdravstva  u Bosni i Hercegovini, koju čine ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac i predstavnik  Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, sastali su se danas kako bi razmotrili najznačajnija pitanja  oblasti zdravstva u BiH.

Članovi Konferencije podržali su aktivnosti koje je vodilo Ministarstvo civilnih poslova na obezbjeđivanju saglasnosti za priključenje Bosne i Hercegovine Eurotransplantu i saglasili su se da Ministarstvo uputi  pismo namjere međunarodnoj mreži kojim će se iskazati interes Bosne i Hercegovine za pristupanje, uz naznačivanje nadležnosti u ovoj oblasti unutar Bosne i Hercegovine. Krajem 2023. godine, Ministarstvo civilnih poslova se obratilo entitetskim  ministarstvima zdravlja za informaciju o saglasnosti da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputi  pismo namjere Eurotransplantu i iskaže interes Bosne i Hercegovine za pristupanje Eurotransplantu, a što predstavlja prvi korak u procesu pristupanja novih zemalja članica ovoj izuzetno važnoj mreži.

Ministri su razmijenili i podatke i informacije o obuhvatu imunizacije protiv morbila, rubeole i parotitisa u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine kao i podatke o pojavi morbila.  Istaknuta je važnost vakcinacije djece protiv morbila, rubeole i parotitisa te upućen poziv roditeljima da vakcinišu djecu, kako bi se spriječilo dalje širenje ove  bolesti među djecom i apelovali na podizanje svijesti o važnosti vakcinacije.

Razmotrena su i ostala pitanja od značaja za javno zdravlje, informacije o implementacija značajnih projekata te konstatovana dobra i uspješna saradnja.  Konferencija za oblast zdravstva u BiH  nastavi sa svojim aktivnostima kako bi osigurala efikasno i blagovremeno sprovođenje donesenih zaključaka.