Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Od malarije godišnje oboli više od 200 miliona osoba

25.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan borbe protiv malarije obilježava se svake godine 25. aprila, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od malarije godišnje oboli više od 200 miliona osoba -od toga oko 300.000 djece mlađe od pet godina, koja su posebno ugrožena,a od posljedica bolesti umre oko 660 000 ljudi, većinom djeca dobi do 5 godina u sub-saharskoj Africi.

 

U riziku od malarije otprilike je polovina svjetskog stanovništva u 97 zemalja, a najviše su pogođena najsiromašnija područja tropskih zemalja, posebice u Africi (sub-saharska područja) i Aziji.

 

Premda je kod nas iskorijenjena još šezdesetih godina prošlog stoljeća, ova je bolest i danas veliki zdravstveni problem u svijetu. Zbog velike pokretljivosti ljudi, ali i komaraca u Evropi imamo neprekidan unos infekcija. Stoga je vrlo važno djelovati preventivno – otkrivati infekcije, liječiti bolesne, educirati ljude i prevenirati bolest suzbijanjem komaraca osobnom zaštitom kao i dezinsekcijom.

 

Malarija je zarazna bolest čiji je uzročnik parazit Plasmodium (5 vrsta plazmodija), a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca Anophelesa. Unesen u tijelo, parazit se umnožava u jetri, zatim inficira crvene krvne stanice. Bolest može, ako se ne liječi, uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa i smrt.

 

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je aktivnosti uz Svjetski dan malarije 2007. godine na svom 60. zasjedanju. Otprilike polovina svjetske populacije  u opasnosti je od obolijevanja, posebno oni koji žive u siromašnim i nerazvijenim zemljama. Opasnost od zaraze zavisi o području, duljini boravka te o tome boravi li se u gradovima ili selima.

Zbog činjenice da se danas u svijetu ne posvećuje dovoljno pažnje u borbi protiv malarije, gotovo polovina svjetske populacije i danas je izložena riziku obolijevanja od ove bolesti. U nekim zemljama broj oboljelih je u stalnom porastu. Premda danas postoje lijekovi te mogućnost preventivnog djelovanja, ipak je to i dalje jedna od najsmrtonosnijih bolesti.

Smanjenje broja oboljelih od malarije jedan je od načina ostvarenja Milenijskih ciljeva razvoja država UN-a te uključuje ne samo borbu protiv same bolesti, već i ciljeve vezane uz ostvarenje ženskih i dječjh prava i zdravlja, pristup obrazovanju i smanjenju ekstremnog siromaštva.