Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježen završetak projekta „Mostar bez mina“

03.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Mostaru je danas obilježen završetak projekta „Mostar bez mina", čime je područje južnog dijela Mostara potpuno oslobođeno od minsko-eksplozivnih sredstava. Svečanosti su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ambasador SAD u BiH Michael Murphy, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i v.d. direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Enis Horozović.

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak tom prigodom izjavila da unatoč postignutom napretku u deminiranju, još uvijek ima mnogo posla pred nama. „Naša predanost potpunoj eliminaciji mina ostaje prioritet. Nastavit ćemo surađivati s partnerima iz cijelog svijeta kako bismo osigurali dodatna sredstva i resurse potrebne za daljnje deminiranje. Naš cilj je da ne samo Mostar, već i svaki kutak naše zemlje bude slobodan od ove smrtonosne prijetnje", rekla je Bošnjak.

Projekat „Mostar bez mina“ finansirale su Sjedinjene Američke Države, implementiran je putem Međunarodnog fonda za poboljšanje sigurnosti ljudi (ITF), a realizirao ga je Centar za obuku pasa (MDDC). Izvršeno je deminiranje područja Hodbina, Malo Polje i Bačevići.

Ministrica Bošnjak posebno je naglasila značaj provedenog projekta za privredni prosperitet, oživljavanje turizma i razvoj lokalnih zajednica. Južni dio Mostara, gdje se većina sumnjive površine nalazila u blizini vrela rijeke Bunice, turistički je veoma popularno i posjećeno mjesto. Istovremeno, to je stočarski i poljoprivredni kraj te lovno područje.   

Na svečanosti povodom završetka projekta „Mostar bez mina", ocijenjeno je da je ovo izuzetan primjer kako dobra saradnja uz učestvovanje donatora mogu donijeti trajne promjene u sigurnosti i razvoju lokalnih zajednica.