Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Njemačka podrška žrtvama mina: Sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH na promociji humanitarnog projekta u Mostaru

28.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                 Sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović, učestvovala je  na svečanoj promociji humanitarnog projekta posvećenog pomoći preživjelima od mina i drugih eksplozivnih naprava, održanoj u Mostaru. Projekat, koji je bio implementiran u periodu maj – juli 2023. godine, provodio je Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), uz finansijsku podršku Vlade Savezne Republike Njemačke.

                Projekat je bio usmjeren na pružanje pomoći žrtvama mina iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Žrtvama su donirane visokokvalitetne natkoljene i potkoljene proteze, a tokom protekla tri mjeseca projekat je uspješno implementiran na području Mostara, Konjica, Trebinja, Gacka i Nevesinja. U tim gradovima, 19 žrtava mina prošlo je kroz proces izrade proteza koje će im značajno poboljšati kvalitet života.

                Sekretarka Ministarstva Biljana Čamur Veselinović, zahvalila je Njemačkoj na podrsci kako kroz realizaciju ovog projekta, tako i na pomoći procesu deminiranja u BiH i drugim projektima iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova.

                Promociji projekta prisustvovali su Bernhard Abels, zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, u pratnji vojnog atašea i drugih predstavnika njemačkog ambasadora. Također su prisustvovali korisnici projekta iz regije Hercegovine.

                Zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke, Bernhard Abels, istakao je predanost Njemačke procesu deminiranja i pomoći žrtvama mina u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da Njemačka već dugi niz godina podržava žrtve mina i aktivno učestvuje u projektima deminiranja.

                Njemačka je ove godine izdvojila blizu 100.000 EUR za izradu kvalitetnih proteza i dodatnih komponenti koje su potpuno prilagođene potrebama svakog pojedinca uključenog u projekat.

                U prvoj fazi projekta, Njemačka je pomogla 55 žrtava mina iz raznih gradova Bosne i Hercegovine, u drugoj fazi 19 žrtava iz Sarajeva i Zenice, dok je ova treća faza obuhvatila Hercegovinu, uključujući Trebinje i okolne gradove. Sljedeća faza, čiji je memorandum o razumijevanju potpisan na ovoj svečanosti, obuhvatit će regiju Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Brčkog, što će dodatno proširiti djelokrug ovog humanitarnog projekta.