Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Nastavak saradnje Ministarstva civilnih poslova i EUFOR-a u oblasti humanitarnog deminiranja

08.06.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a general-majorom Helmutom Habermajerom.

Razgovor se odnosio na saradnju Ministarstva i EUFOR-a, a kao područje od zajedničkog interesa istaknuto je deminiranje.

Habermayer je ponovio opredijeljenost EUFOR-a da radi u bliskoj saradnji sa partnerima i nastavi da pruža podršku u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve stanovnike BiH, a među prioritete djelovanja uvrstio je humanitarno deminiranje.

Ministrica Bošnjak i general-major Habermayer saglasili su se da je zahvaljujući dobroj saradnji realiziran niz projekata, kao i da je neophodno nastaviti sa dobrim praksama kako bi Bosna i Hercegovina bila očišćena od mina. U tom smislu, posebno su naglasili značaj Centra za uklanjanje mina (BH MAC), kao i veliku ulogu međunarodnih partnera u oblasti deminiranja u BiH.

Bio je ovo prvi razgovor ministrice Dubravke Bošnjak sa komandantom EUFOR-a u BiH, pri čemu je izražena obostrana želja da se i u narednom razdoblju nastavi uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i EUFOR-a.