Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak uručila profesoru Harisu Memiševiću Državnu nagradu za nauku za uspjehe na međunarodnom planu za 2023.

16.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

             Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak uručila je Državnu nagradu za nauku za uspjehe na međunarodnom planu za 2023. profesoru dr. Harisu Memiševiću.

             Vijeće za nauku, u skladu s Pravilnikom o nagradi u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini jednoglasno je predložilo da nagrada bude dodijeljena profesoru Memiševiću.

          Profesor Memišević nagrađen je za svoj izuzetno uspješan rad u oblasti nauke,  doprinos razvoju i popularizaciji nauke, te promoviranju Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Zaposlen je na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno vanredni profesor i obavlja funkciju prodekana za naučno-istraživački rad. Bio je prvi šef Odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju na istom fakultetu. Profesor Memišević jedan je od najcitiranijih autora u području specijalne edukacije na Balkanu. Recenzent je preko 250 naučnih radova, što ga svrstava među najproduktivnije recenzente u Bosni i Hercegovini.

             Ministrica Dubravka Bošnjak, čestitajući profesoru Memiševiću, naglasila je značaj nauke za razvoj društva ističući da ulaganja u ovo područje na svim nivoima vlasti trebaju biti veća. Kazala je da je Ministarstvo civilnih poslova u svom budžetu za narednu godinu planiralo dva granta, tekući grant „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EVROPA” u iznosu od 444.000,00 KM i „Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini“ u iznosu od 117.000,00 KM.

            Svečanoj dodjeli Državne nagrade za nauku za uspjehe na međunarodnom planu za 2023. prisustvovali su i članovi Vijeća za nauku akademik prof. dr. Ljerka Ostojić, prof. dr. Marija Čutura, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Reuf Karabeg i prof. dr. Jasmin Velagić.