Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak sa Ljerkom Ostojić o značaju naučnog razvoja u Bosni i Hercegovini

03.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas su u Mostaru razgovarale ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak i predsjednica Vijeća za nauku BiH Ljerka Ostojić o ključnim pitanjima vezanim za rad Vijeća za nauku, provođenju Strategije za nauku i ulaganjima u oblast nauke u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, ministrica Dubravka Bošnjak i predsjednica Ljerka Ostojić istakle su važnost ulaganja u nauku i istraživanje kao ključnog faktora za dugoročni razvoj Bosne i Hercegovine. Razgovarale su o dosadašnjem radu Vijeća za nauku i ocijenile njegove aktivnosti kao ključne za promociju naučnog istraživanja i inovacija u zemlji.

Ministrica Bošnjak izrazila je podršku radu Vijeća i njegovoj ulozi u formuliranju i provedbi Strategije za nauku u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Ljerka Ostojić izrazila je zahvalnost na podršci Ministarstvu civilnih poslova i osvrnula se na napore koje je Vijeće uložilo kako bi unaprijedilo saradnju između različitih sektora i institucija u zemlji, s ciljem razvoja oblasti nauke.

Vijeće za nauku savjetodavno je i stručno tijelo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, čija je svrha promocija i podrška razvoju nauke u zemlji. Ovo tijelo sastoji se od predsjednika i 12 članova, čiji mandat traje četiri godine, a imenuju se na prijedlog Ministarstva civilnih poslova i nadležnih ministarstava entiteta, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.