Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak potpisala CEEPUS IV: Dodatne mogućnosti studentima i profesorima za sticanje internacionalnog iskustva

20.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak potpisala je danas u Varšavi Sporazum CEEPUS IV, čime je potvrđena posvećenost očuvanju i unaprjeđenju ovog značajnog programa akademske razmjene, kao i želja za nastavak suradnje ustanova visokog obrazovanja u centralnoevropskom regionu.       

               Ceremoniji potpisivanja Sporazuma CEEPUS IV prisustvovali su ministri nadležni za  obrazovanje i delegacije iz 15 partnerskih zemalja. Ministarstvo za obrazovanje i nauku Poljske domaćin je svečane ceremonije potpisivanja Sporazuma CEEPUS IV, koja je održana u okviru proslave 30. godina postojanja centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS).

               CEEPUS IV, bit će na snazi od 2025. do 2032. godine, a donosi niz inovacija i proširenja s ciljem bolje potpore studentima i istraživačima u centralnoevropskom regionu. Program će nastaviti promovirati povezivanje naučno-istraživačkih oblasti i podsticati povećanje broja naučno-istraživačkih projekata na univerzitetima.

               Za Bosnu i Hercegovinu CEEPUS ima poseban značaj jer je jedini multilateralni program za međunarodnu razmjenu u kojem BiH ima partnersku ulogu. Svake godine stotine studenata i nastavnog osoblja ostvaruje pravo na mobilnost ovim programom.

               CEEPUS je odigrao ključnu ulogu u promociji akademske razmjene, istraživanju i suradnji između visokoobrazovnih institucija u centralnoevropskom regionu. Nakon izuzetno uspješnog CEEPUS III programa, koji će u 2024. godini ući u svoju završnu fazu, zemlje članice današnjim potpisivanjem, izrazile su snažnu volju za nastavkom programa i nakon 2025. godine.