Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak na Konferenciji „Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces“ podržala legalizaciju sigurne upotrebe kanabisa u medicinske svrhe

23.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Izvor fotografije Klix.ba

                Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, sudjelujući u radu konferencije pod nazivom „Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces“, istakla je da Ministarstvo civilnih poslova smatra važnim legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i podržava reguliranje ovog pitanja.

                Ministrica Bošnjak naglasila je da namjera nije samo ubrzati proces legalizacije, već osigurati da pacijenti dobiju pristup terapiji koja može značajno poboljšati njihove živote.

                Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je da svi bolesni ljudi koji koriste ulje kanabisa očekuju da im se omogući njegovo korištenje na legalan način te da je legalizacija kanabisa danas postala naša međunarodna obaveza.

                Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, izjavila je da s ciljem zaštite zdravlja svojih pacijenata inicijativom žele imati jasne, kvalitetne i kontrolisane lijekove.

                Nediljko Rimac, ministar zdravlja Federacije BiH, izjavio je da je Federalno ministarstvo zdravlja podržalo ovu inicijativu s ciljem traženja kvalitetnih zakonskih rješenja.

                Konferencija održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine okupila je predstavnike Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, članove parlamenata na različitim nivoima vlasti, predstavnike Ministarstva zdravlja FBiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, kliničkih centara u BiH, SIPA-e i Tužilaštva BiH, entitetskih policija i Brčko distrikta BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva i drugih državnih agencija, zavoda, kao i članove akademske zajednice, farmaceute i predstavnike udruženja i inspekcija.