Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak i veleposlanik Fitschen potvrdili posvećenost procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini

15.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je s ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomasom Fitschenom i vojnim atašeom Franz-Josefom Nolteom, o deminiranju minski sumnjivih površina u BiH kao i o nastavku jačanja suradnje s međunarodnim partnerima.

U razgovoru je konstatirana obostrana puna posvećenost procesu deminiranja i suradnji kako bi se ostvario osnovni cilj - "BiH bez mina".

Ambasador Fitschen čestitao je uspješno ispunjenu obavezu uklanjanja kasetne municije do 1.septembra 2023.g, što je bila obaveza BiH u skladu odredbama Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, ističući značajnu ulogu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica je najavila pokretanje procedure donošenja novog Zakona o deminiranju, budući da se trenutne aktivnosti deminiranja odvijaju uz primjenu zakona donesenog prije više od 20 godina.  Novi zakon, će između ostalog, unaprijediti procese deminiranja kroz jasniju regulaciju, veću transparentnost i bolju koordinaciju između relevantnih institucija.

Ističući važnost uloge međunarodnih partnera u oblasti deminiranja, kao i činjenicu da je u proteklih 5 godina održan samo jedan sastanak Odbora donatora, ministrica Bošnjak je podsjetila da je do kraja godine planirano održavanje narednog sastanka Odbora donatora.

Ministrica Bošnjak se zahvalila Njemačkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u svim oblastima te istakla važnost nastavka suradnje između dvije zemlje.