Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak i ambasador Fitchen posjetili Majevicu – podrška projektu „ Majevica bez mina do 2024. godine“

20.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak i njemački ambasador Thomas Fitchen, posjetili su minski sumnjiva područja regije Majevica. Uz ministricu i ambasadora na Majevici su boravili i njemački vojni ataše Franz Josef Nolte, direktor BH MAC-a Enis Horozović, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH - Mines Advisory Group - MAG i Norveška narodna pomoć - NPA, predstavnici OSCE-a, načelnici majevičkih općina i drugi uključeni u proces deminiranja na području Majevice.

Projekat, finansiran od Savezne Republike Njemačke u iznosu od 9,7 miliona evra, predviđa deminiranje ukupne površine 27,88 kvadratnih kilometara, a uključuje 5 majevičkih općina od čega 2 iz Republike Srpske i 3 iz Federacije BiH, te predstavlja dobar primjer međuopćinske i međuentitetske saradnje u BiH.

Projektom, koji je počeo u julu 2022. i trajaće do kraja 2024., planirano je da od mina bude oslobođeno područje između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline.

Ministrica Bošnjak prilikom posjete zahvalila se donatorima, kao i svih hrabrim učesnicima ovog projekta na energiji i podršci koju nesebično pružaju.

„Projekt Majevica, kao i mnogi drugi projekti deminiranja, nisu samo proces uklanjanja mina nego ulaganje u budućnost naše zemlje, mir, stabilnost i prosperitet“, istakla je ministrica Bošnjak.

Ističući dugogodišnju ulogu SR Njemačke u deminiranju u BiH, ambasador Fitschen naglasio je važnost ovog projekta u smislu pomirenja i stvaranja sigurnog okruženja za građane BiH.

Na projektu Majevica trenutno radi preko 100 osoba iz BH MAC, MAG i NPA koji su prisutnima prezentovali do sada postignute rezultate na ovom projektu kao i preostale aktivnosti kako bi područje Majevice bilo slobodno od mina u 2024 godini.

Ovaj projekt ima dalekosežne posljedice ne samo za sigurnost građana već i za razvoj privrede i turizma u regiji, obnovljene domove, poljoprivredna dobra i okolinu. Deminiranje predstavlja ključnu fazu u obnovi, stvarajući uslove za održivi privredni rast i razvoj infrastrukture.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine nastaviće, u saradnji sa domaćim i inostranim partnerima, s predanim radom u području deminiranja kako bi osiguralo sigurno okruženje i prosperitetan razvoj u svim dijelovima BiH.