Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak i ambasadorica Lagerlöf razgovarale o švedskoj podršci Bosni i Hercegovini

13.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas sa ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helenom Lagerlöf, kojoj je ovo prva posjeta Ministarstvu civilnih poslova od imenovanja u avgustu ove godine.

                Ministrica Bošnjak izrazila je zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija. Naglasila je važnost ove podrške za jačanje institucija i ostvarivanje neophodnih reformi.

                Jedna od ključnih tema razgovora bila je realizacija projekta pod nazivom „Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine“ (DELEF). Projekat DELEF je donatorski projekat Kraljevine Švedske, koji se sprovodi uz podršku Švedske uprave za kartografiju, katastar i zemljišne knjige "Lantmateriet", posredstvom Švedske razvojne agencije (SIDA) i Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini.

                Ovim projektom Kraljevina Švedska je odobrila donaciju od oko 7,5 miliona KM, čime će se omogućiti unapređenje sistema upravljanja zemljištem u Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka, ministrica Bošnjak i ambasadorica Lagerlöf razmijenile su mišljenja o daljim koracima u implementaciji projekta DELEF i istakle su važnost usklađenog rada u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

                Ministrica Bošnjak istakla je da je Švedska u Bosni i Hercegovini prisutna ne samo kroz program DELEF, već i kroz brojne druge projekte i programe suradnje. Navela je da su veze između dvije zemlje veoma bliske te da postoji snažna zajednica ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja živi i radi u Švedskoj.

                Ministrica Bošnjak zahvalila se ambasadorici Lagerlöf na ličnom angažmanu i podršci koju Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini te je izrazila uvjerenje da će ova saradnja donijeti konkretne rezultate u procesu evropskih integracija i unapređenju života u Bosni i Hercegovini.