Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i kompanija Sandoz (Lek Pharmaceuticals) potpisali ugovor o donaciji lijekova

30.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o namjeri farmaceutskih kompanija da doniraju lijek Hydroxycloroquine Sulphate građanima Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i kompanija SANDOZ (Lek Pharmaceuticals d.d., član kompanije Sandoz), potpisali su Ugovor o donaciji kojim će Sandoz donirati Bosni i Hercegovini 22.800 tableta  Hydroxychloroquine Sulphate koji se pokazao  jednim od najefikasnijih lijekova u liječenju Covid-19 zarazne bolesti.

Potpisivanju Ugovora su prethodile iskazane potrebe svih relevantnih zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine te rješenja o odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini. Ove potrebe su dostavili Federalno ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

U sklopu zajedničkog sporazuma Evropske unije o javnim nabavkama medicinskih sredstava, Bosna i Hercegovina je prema Evropskoj komisiji uz  Remdesivir, Kaletru i Interferon iskazala i potrebe i za lijekom Hydroxychloroquin tako da je u procesu čekanja tražene nabavke donacija Lek Pharmaceuticals d.d. izuzetno značajna za sve relevantne zdravstvene institucije Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će pokrenuti proceduru potpisivanja ugovora o donacijama lijeka Hydroxychloroquin-a  sa kompanijama SANOFI i ZADA. Za lijek Avigan će sa vladom Japana pokrenuti proceduru nabavke lijekova u skladu sa važećim bh. propisima.