Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Federalni zavod za zapošljavanje unaprjeđuju saradnju u oblasti tržišta rada

08.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak sastala se sa direktoricom Federalnog zavoda za zapošljavanje Helenom Lončar, kako bi razgovarale o pitanjima saradnje u vezi sa unaprjeđenjem uslova na tržištu rada.

U razgovoru je naglašen značaj koordinacije koju Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine ostavaruje sa nadležnim institucijama entiteta i Brčko Distrikta u oblasti zapošljavanja.

Rezultat dobre saradnje i koordinacije je usvojena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, kao i prijedlog "Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu" koji se nalazi u proceduri usvajanja.

Takođe, razgovarano je o EU programu Garancija za mlade, koji je osmišljen kako bi se mladima olakšao prelaz iz obrazovanja u svijet rada.

Saradnja između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog zavoda za zapošljavanje ima za cilj unaprjeđenje uslova na tržištu rada, podršku zapošljavanju i razvoju politika tržišta rada. Obe institucije ostaju posvećene zajedničkim naporima za stvaranje boljih perspektiva u području zapošljavanja.