Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Kulturna ruta FRANCISCANA – očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno historijske baštine

23.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Sekretarka ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović boravila je u Širokom Brijegu gdje je učestvovala na Okruglom sto u pod nazivom "Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-historijske baštine kroz razvoj i promociju Kulturne rute Franciscana". Okrugli sto  održan je u saradnji Ureda za evropske integracije Županije Zapadnohercegovačke i Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

                „Ovaj okrugli sto  jako je značajan s aspekta našeg aktivnog sudjelovanja kada je u pitanju sudjelovanje u postojećim certificiranim kulturnim rutama Vijeća Evrope kao iniciranje novih kulturnih ruta. Trenutno je 47 kulturnih ruta koje su dobile certifikat, od toga 4 prolaze kroz BiH i mi sudjelujemo u njima. Vjerujem da će se kroz ovaj okrugli sto  doći do dobrih zaključaka i da će to biti odlična osnova za iniciranje nove kulturne rute „Franciscana“, koja ima za cilj povezati sve one koji čuvaju, baštine i promoviraju kulturno nasljeđe franjevaca, koje je zaista bogato“, izjavila je uoči ovog događaja sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović.

                Događaj je realiziran unutar projekta ”Franciscana”, koji je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH. Panel je održan u sklopu 3. Međunarodne naučno-stručne konferencije „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“.

                Posebna pažnja na Okruglom stu u fokusirana je na temu materijalne i nematerijalne kulturne baštine povezane s prisustvom franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tokom proteklih stoljeća. Na panelu je istaknuta ključna tema vezana uz neophodnost i značaj očuvanja te promocije bogate franjevačke kulturne historije putem razvoja i promocije kulturne rute "FRANCISCANA". Ova ruta povezuje franjevačke samostane, svetišta te s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice. Ovaj događaj bio je prilika za konstruktivnu razmjenu gledišta i iskustava između uglednih stručnjaka, historičara i predstavnika javnih institucija koje su odgovorne za očuvanje i promociju kulturne baštine u ovim područjima.

                Na događaju je, zahvaljujući različitim dionicima kako iz franjevačkog reda tako i iz struke i poslovnog sektora, afirmirana ideja te stvorena podloga na kojoj “Franciscana” može dalje rasti. Vrijednost projekta bit će i u funkciji turističke promocije Hercegovine i svih njenih potencijala.