Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konsultativni sastanak na temu „Preporuke za izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca u Federaciji Bosne i Hercegovine“

28.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, 21. septembra 2023. godine, organizovalo je konsultativni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine,  Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine,  Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Službe za poslove za strancima Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kompanija Centrotrans, Omega Group i Agencije Unidad i Catholic Relief Services.

Tema sastanka su bile preporuke za izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, te su predstavnici udruženja poslodavaca FBiH predstavili principe za pojednostavljenje procedura za zapošljavanje stranaca i neophodne izmjene Zakona o zapošljavanju  u Federaciji Bosne i Hercegovine. Neophodne izmjene propisa odnosile bi se na Zakon o strancima Bosne i Hercegovine, Zakon o zapošljavanju stranaca Federacije BiH kao i podzakonske i provedbene akte.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o strancima na nivou Bosne i Hercegovine kao i ukidanje kvote učesnici su se složili da je to jedan dugotrajan period ali da je u svakom slučaju, kada su u pitanju kvote, potrebno potpuno realno odrediti kvotu radnika na npr. 10.000 jer ukidanje kvota nije realno očekivati u skorije vrijeme. Povećanje će zadovoljiti potrebe bosanskohercegovačke privrede, a da pritom neće narušiti pitanja zaposlenja domaće radne snage.

Predstavnici institucija ukazali su na sigurnosne aspekte jer je interes svih sudionika u procesu da se procedure urede i spriječi odlazak stranih radnika u EU zemlje, a koji su dobili radnu dozvolu u  Bosni i Hercegovini.  Također, zaključeno je da je potrebno preduzeti sve mjere u cilju sprječavanja migracije radnika u EU nakon što dođu u Bosnu i Hercegovinu, a radi utvrđivanja koji poslodavci zaista trebaju radnu snagu od lica koja koriste trenutnu situaciju kako bi se bavili nelegalnim poslovima (npr. krijumčarenje radnika).

Također, naglašena je potreba veće odgovornosti prilikom procedure odabira stranih radnika, uspostave kontakta s posrednicima u zemljama porijekla radnika, a posebno je naglašen problem neadekvatne popunjenosti diplomatske mreže BiH u zemljama odakle se angažuju radnici što dodatno opterećuje proceduru i razlog je što postupak uvoza radnika predugo traje.

Zaključeno je da je potrebno izmijeniti i dopuniti Zakon o zapošljavanje stranaca FBiH u segmentima koje se odnose na nadležnost za donošenje podzakonskih akata kojima se određuju procedure i načini za izdavanje radne dozvole, rokovi za izdavanje radne dozvole, potrebne dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev, rokove važenja radne dozvole, kaznenih odredbi, utvrđivanje deficitarnih zanimanja i bolju koordinaciju institucija na različitim nivoima vlasti, a sve u cilju pojednostavljenja postupka zapošljavanja stranca.

Predstavnici institucija su podržali rješenja UPFBiH te dali dodatne primjedbe i sugestije na osnovu kojih će udruženje pripremiti konkretne izmjene i dopune Zakona te iste dostaviti ministru za rad i socijalnu politiku Federacije BiH s ciljem upućivanja na dalju proceduru.