Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Италијански љекари у сарадњи са Министарством цивилних послова посјетили неколико болница у БиХ

28.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Током јуна и јула, а на заједничку иницијативу Министарства цивилних послова БиХ и Амбасаде Републике Италије у БиХ, организоване су посјете еминентних италијанских војних доктора др Паскал Гианели и др МариноТривисани болницама и домовима здравља у Босни и Херцеговини.

У Бањалуци је 25.6.2020.године организиран састанак са директором УКЦ Републике Српске и сарадницима, а након тога и састанак са начелницима и главним сестрама Клинике за инфективне болести, Клинике интензивне медицине за некирушке гране, Клинике за анестезиологију и реанимацију, Ургентног центра и Завода за клиничку микробиологију. Размијењена су искуства у раду са COVID пацијентима и дискутирано је о актуалној епидемиолошкој ситуацији у обје државе.

Истог дана одржан је и радни састанак са менаџмент тимом ЈЗУ Универзитетске болнице Фоча, на челу да директором болнице, љекарима, медицинским техничарима и осталим сарадницима. Том приликом су размијењена искуства о лијечењу пацијената обољелих од  COVID-19 и  о терапији у лијечењу ових пацијената.

Гостујући лијечници су обишли одјеле Клиничког центра Бања Лука и  ЈЗУ Универзитетске болнице Фоча, гдје им је презентирана организација рада са COVID-19 пацијентима, од пријемне амбуланте до лежећих пацијената.

Програмом посјете доктора Тривисани и Гианели обухваћена је и  ЈЗУ Болница Зворник гдје је 17.7.2020 године организовано предавање о актуелним питањима о COVID-у 19. Предавање је одржано у Дому омладине у Зворнику, а присуствовало је око 40 здравствених радника (доктора и медицинских сестара- техничара) из Болнице Зворник и Дома здравља Зворник који су ово предавање оцијенили веома корисним и едукативним.

У току досадашњег боравка у БиХ италијански доктори су посјетили и болнице у Бихаћу, Босанској Крупи, Мостару, Бијељини и Брчком, а планирана је и посјета и болници у Требињу.

Упослени у посјећеним здравственим установама изразили су захвалност војним лијечницима из Италије др Паскале Гианели и Марино Тривисани, на посјети и размјени искустава њихових држава у одговору на пандемију COVID-19.