Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Digitalizacija i inovacije u zdravstvu ključne teme Konferencije u organizaciji Američke trgovačke komore

26.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak učestvovala je na Konferenciji „Healthcare as an Investment 2023“, koju je organizirala Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH) s Udrugom inovativnih proizvođača lijekova (UIPL) i IQVIA. Konferencija je okupila domaće i međunarodne lidere, eksperte iz zdravstvenog sektora, ključne donosioce odluka na različitim razinama vlasti i najznačajnije kompanije iz zdravstvene industrije kako bi razmijenili najbolje prakse, ponudili rješenja i promovirali napredak u raznim područjima zdravstva.

                Ministrica Bošnjak je u obraćanju sudionicima konferencije istaknula važnost partnerskih odnosa između vlada, zdravstvenih institucija, privatnog sektora i civilnog društva. Naglasila je kako je suradnja svih ovih aktera ključna za uspješno ostvarivanje ciljeva u području zdravstva, te da je to jedini način da se poboljšaju usluge i dostupnost zdravstvene zaštite za građane.

                Posebno je istaknula važnost strateškog Programa Evropske unije pod nazivom "EU4Health" za koje je Ministarstvo civilnih poslova pokrenulo inicijativu za pristupanje. Program EU4Health koristi fondove EU kako bi utjecao na sprečavanje bolesti i promicanje zdravlja, suzbijanje prekograničnih prijetnji zdravlju, digitalizaciju zdravstva, osigurao dostupnost i cjenovnu pristupačnost lijekova i ostalih medicinskih proizvoda te ojačao zdravstvene sisteme u cjelini.

                Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić rekao je da konferenciji prisustvuje više od 100 učesnika BiH i regiona, koji dijele slične izazove i razmišljanja o pitanju zdravstva i kako treba da urede zdravstveni sektor u BiH.

                Predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova BiH Ana Petrović kazala je da je cilj skupa podizanje svijesti o tome da je zdravstvo investicija i naglasila da inovativna industrija ima cilj da građanima BiH omogući najbolje inovativne lijekove kakve imaju građani Evropske unije.

                Konferencija u Sarajevu obuhvatila je niz aktuelnih tema, uključujući digitalizaciju zdravstva, identifikaciju i uklanjanje ključnih barijera u zdravstvu, poboljšanje pristupa lijekovima te inovativna rješenja za stvaranje efikasnijeg zdravstvenog sistema.

                Ministrica Dubravka Bošnjak zaključila je svoje obraćanje s nadom da će ova konferencija poslužiti kao pokretač pozitivnih promjena u zdravstvu te da će se saradnjom svih učesnika ostvariti bolja zdravstvena zaštita za stanovnike BiH.

               Predstavnik Ministarstva Davor Peštović sudjelovao je i u panelu na temu „Diskusija o izazovima u rješavanju barijera u zdravstvu“. Bio je to jedan od tri panela, na kojima su razmijenjena iskustava o izazovima savremenog zdravstva.