Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

COST програм - принцип инклузивности

18.03.2022

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

COST Акције и активности се базирају на боттом-уп приступу, отворености и изврсности у науци, развоју талената и креативности.

 

COST програм се базира на принципу инклузивности кроз три главна елемента: географска распрострањеност, укључивање младих истраживача и баланс родне заступљености.

 

Босна и Херцеговина спада у групу чланица COST-а које имају мањи истраживачки интезитет, то јесте, COST COST Inclusiveness Target Countries (ITCs).

Овој групи такођер припадају:

Албанија, Бугарска, Кипар, Чешка, Естонија, Хрватска, Грчка, Мађарска, Литванија, Латвија, Малта, Молдавија, Црна Гора, Пољска, Португал, Румунија, Словенија, Словачка, Сјеверна Македонија, Србија и Турска.

 

COST циљеви који се односе на инклузивност:

 

  • Идентифицирање изврсности у науци и технологији широм Европе
  • Повећање приступа финансирању и истраживачкој инфраструктури
  • Покретање структурних промјена у националним истраживачким системима држава чланица COST-а.

 

Половина COST буџета се односи на активности усклађене са принципом инклузивности, с нагласком на ангажирање истраживача из COST Inclusiveness Target Countries.

Ово је уједно у складу са принципима који се односе на политику ширења изврсности у науци и политику ширења учешћа у ЕУ програму за истраживање и иновације у оквиру ХоризонтЕвропе програма.

 

Сваки приједлог COST Акције треба укључити мрежу предлагача из најмање 7 различитих COST пуноправних чланица или земља које спадају у COST земље сарадње, од чега минимлно 50% предлагача треба долазити из Inclusiveness Target Countries.

Линк за водич о правилима за подношење приједлога се налази на линку: https://www.cost.eu/uploads/2021/12/COST-104-21-COST_Open_Call_Applicants_guidelines_SESA.pdf

 

Пронађи Акцију: https://www.cost.eu/cost-actions-event/browse-actions/

 

www.cost.eu