Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina uspješno završila proces uklanjanja kasetne municije

11.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Bosna i Hercegovina uspješno je ispunila obavezu uklanjanja kasetne municije do 1. septembra 2023. godine, kako je to bilo predviđeno Konvencijom o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, koja je ratificirana 2010. godine. Ovo je značajan korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu i znak posvećenosti globalnom naporu za eliminaciju kasetne municije.

Kako je rečeno na događaju u Sarajevu na kojem je predstavljen ovaj rezultat, svi zadaci vezani za operacije uklanjanja kasetne municije izvršeni u skladu sa planiranim vremenskim okvirima, a ukupno je pronađeno i uništeno 7.932 komada kasetne municije.

Tokom ratnih sukoba, Bosna i Hercegovina kontaminirana je ovim destruktivnim sredstvom na čak 140 lokacija, sa površinom od 14,61 km2. Kasetna municija, odnijela je 195 ljudskih života i ostavila za sobom trajne posledice po zajednicu.

Predstavnici Komisije za deminiranje BiH i Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) naglasili su da ovaj veliki uspjeh ne bi bio moguć bez suradnje i podrške različitih institucija i organizacija, a prije svih  NVO Norveške narodne pomoći, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i mnogih drugih. Posebna zahvalnost upućena je Vladi i ambasadi Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini na njihovoj ključnoj podršci u realizaciji projekata uklanjanja kasetne municije na preko 79 različitih lokacija u našoj zemlji.

Iako je proces uklanjanja kasetne municije okončan, Ministarstvo civilnih poslova nastaviće u suradnji sa domaćim institucijama i inozemnim partnerima borbu protiv preostalih minsko-eksplozivnih sredstava, s ciljem ispunjavanja obaveze u vezi s njihovim uklanjanjem do 2027. godine.