Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Амбасадорка Швајцарске у БиХ, Андреа Раубер Саxер посјетила Министарство цивилних послова

03.06.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

            Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић разговарала је јучер у Сарајеву са амбасадорком Швајцарске у Босни и Херцеговини Андреом Раубер Саxер о сарадњи двије земље у областима: здравства, образовања, запошљавања младих и деминирања.

Амбасадорка Саxер је информисала министарку Гудељевић о досадашњим улагањима Швајцарске како кроз финансијска средства, лијекове тако и друге облике подршке намијењене становницима БиХ како би лакше превазишли неочекивани изазов настао пандемијом коронавируса. Истакла је и да су бројне швајцарске компаније инвестирале у БиХ те честитала министарки Гудељевић на успјешном координирању активности у претходном периоду,посебно имајући у виду да је здравство на ентитетским нивоима чиме је улога Министарства цивилних послова била јача и снажнија.

Министарка Гудељевић је нагласила да је осјећај страха и изложености зарази био подједнако присутан код свих становника БиХ што је допринијело међусобном зближавању које је резултовало држањем пандемије под контролом те нагласила да са овим искуством БиХ може спремно дочекати и евентуални други талас.

Амбасадорка Саxер је укратко изложила три значајна пројекта која се тренутно реализују у БиХ а који се односе на ментално здравље, јачање сестринства и смањење ризика од непреносивих болести с акцентом на посљедице пасивног пушења дуванских производа.

Говорећи о младима и запошљавању младих обје саговорнице су истакне нужност реформе образовног система и оријентирање ка образовању које ће омогућити  држави БиХ да образује способне, и стручне кадрове спремне за тржиште рада. Министарка Гудељевић је нагласила да је већ покренула прве виртуелне сусрете са надлежним министарствима која су надлежна за младе и да су интенције њеног даљег рада окренуте ка јачању улоге, позиције и образовања младих у БиХ.

И коначно, говорећи о деминирању у БиХ, амбасадорка Саxер је изразила жаљење што су процеси деминирања каснили у протеклом периоду, али након што је добила информацију да је коначно именована нова Комисија за деминирање која је већ одржала и први састанак, изразила је наду да ће сада пуним замахом сви послови у овом ризичном и важном пољу бити покренути.